Artikkelit

Millainen on hyvä kahvakuula?

Mielipiteitä kuulan valinnasta voi olla monia sen mukaan, mitä kahvakuulaharjoittelusta hakee. Mittojen suhteen millipeli ei ole olennaista. Tärkeintä on, että kuula istuu hyvin käteen eli on hyvin muotoiltu ja tasapainotettu.

Millainen on hyvä kahvakuula?

Olen testannut ja testauttanut monia materiaaleja ja malleja sekä suunnitellut niitä. Kulmikas kuulamalli on levinnyt kaikkialle maailmaan, samoin pyöreäkahvainen malli. Se otettiin käyttöön meillä ensimmäisenä lähinnä siksi, että muuta ei ollut tarjolla kohtuulliseen hintaan. Se ei ole erityisen hyvin tasapainotettu, mutta ihan käypä fitness-työkalu se kuitenkin on. Kädet saa mahtumaan hyvin myös kahvan pystyosiin.

Suunnittelemani pyöreäkahvaisempi malli on puolestaan vahvistanut asemiaan kaikkialla ja on mainio yleiskuula monipuoliseen kahvakuulaharjoitteluun.

Perinteinen kisamalli sopii parhaiten niille, jotka tähtäävät kisoihin, mutta muille nostajille se ei ole välttämätön. Itse asiassa kisamallin kahvan etäisyys kuulasta on lyhyt, vain 55mm, mikä tekee siitä helpommin temmattavan kun pitempikahvaisista kahvakuulista ( 65 tai 70 mm ), koska painopiste on lähempänä kättä. Osaltaan painopiste on lähempänä myös siksi, että kisakuula on ontto. Toisaalta punnertaminen tuntuu useimmista mukavammalta hieman pitkäkahvaisemmalla mallilla, koska kuulaosa ei paina niin ankarasti käteen.

Liian leveä kahva haittaa perinteistä GS-räkkiasentoa, kun kahta kuulaa pidetään rinnalla (sivulta punnerrettaessa sillä ei ole merkitystä...eikä yleensä, jos punnerretaan yhdellä kuulalla). Toisaalta taas kahdella kädellä tehtävissä liikevariaatiossa hieman isompi kahva on parempi esim. etuheilautuksissa.

Mielipiteitä kuulan valinnasta voi olla monia sen mukaan, mitä kahvakuulaharjoittelusta hakee. Mittojen suhteen millipeli ei ole olennaista. Tärkeintä on, että kuula istuu hyvin käteen eli on hyvin muotoiltu ja tasapainotettu.

Voimanostajille ja kuntoilijoille suosittelen lujateräs mallia, koska niistä löytyy isompia painokokoja, ja niistä saa paremmin kiinni myös kahdella kädellä.

Kisailusta kiinnostuneiden kannattaa luonnollisesti panostaa kisakuulaan, koska se on ainoa tapa saada kisailua vastaava tuntuma kuulaan ja päästä sinuiksi ison pallokoon kanssa räkkiasennossa.

Lujateräs malli sopii parhaiten ns. yleiskuulaksi kaikenlaiseen harjoiteluun, koska sillä on hyvä tehdä kaikentyyppisiä harjoitteita niin kisanostoja kun kahdenkäden liikkeitäkin. Se on käytännössä myös särkymätön, ja sopii siksi heitto- ja rekiharjoitteluun. Lisäksi suurimpien painojen (+16kg ) kahva on pari milliä paksumpi kuin kisakuulissa, mikä tarjoaa loistavan oteharjoitteen.

Sivumarginaalissa näkyy Lujateräs Orginal 16kg harmaana, ja kisamalli 12kg sinisenä. Kisamallimme painotoleranssit ovat erittäin pieniä (+ - 0,09 - 0,75) Pienen painotoleranssin kuulia ei valmisteta yleisesti, koska ne ovat kalliita, mutta Compact-kisakuula on laatu / hinta suhteessa edullinen.

Kisatilaisuuksiin vaadittava 100 g painotoleranssi on järjestäjän vastuulla, joka valitsee suuremmasta erästä säännönmukaiset painot, tai tilaa kalliimman kisasetin erikseen.

Jos olet kiinnostunut virallisen painotoleranssin kisasetistä, sen toimittaminen onnistuu meiltä edullisesti ja nopeasti. Suurehkoilla kahvakuulilla on täysin mahdollista harjoitella voimanostotyyppisesti maksimivoimaa kehittäen.