Tällainen kuula asettuu hyvin käteen ja sitä on mukava nostaa, vaikka se painaisi miten paljon tahansa.
Treenaan kolme kertaa viikossa kuulaa ja siihen lisäksi oheisharjotteita kehonpainolla ja lisäpainoilla. Kestävyyttä harjoittelen muun muassa juoksulenkeillä. Liikkuvuusharjoitteet ovat mukana harjoittelussani, ja kehonhuolto on minulle todella tärkeää.
©No Negative Kimmo Penttinen
Harrastin fitness-urheilua ennen kuin sain lapsia. Kerran salilla erään treenin yhteydessä törmäsin mustiin kahvakuuliin. Lisäksi salin ikkunalaudalla oli kirja kuulailusta, selasin sen pikaisesti läpi ja sieltä jäi mieleen harjoitteita, joissa hehkutettiin kahvakuulailun erinomaisuutta, sekä sitä, miten koko keho kehittyy siinä huimaa vauhtia. Jätin kuitenkin kuulat muhimaan korvan taakse vielä sillä kertaa.
Vuonna 2010, kun olin jo saanut lapset, halusin jälleen kuntoon, mutta en kuitenkaan salille. Silloin muistin mustat kahvakuulat ja kuulailukirjan. Siispä suunnistin markettiin ostamaan ensimmäisen kuulani. Aloittelijan ensimmäinen virhe: halpa, vinyylinen ja liian kevyt kuula! Alottelin tekemään heilureita ja muita perusliikkeitä 5kg kuulalla ja liikkeet opettelin googlettamalla ja YouTubesta. Vuonna 2011 kuulin hierojaltani, että Lahteen tulee eräälle kamppailusalille kuulatunteja, jotka eivät olisi sitä normaalia jumppakuulaa. Soitin ohjaajalle ja kysäsin, voivatko naisetkin osallistua. No kyllähän ne voi, joten sinne siis. Paikalle saapuessani CompactFit-kisakuulat peittivät lattia-alaa. Ensimmäinen kosketus 8kg vaaleanpunaiseen ihanuuteen, ja se oli menoa samantien!
Aloin harrastamaan kahvakuulailua kerran viikossa ohjatusti ja ihan kohta kannoinkin jo kotiin liudan kuulia, jokaista kokoa 24kg asti. Siinä sivussa kouluttauduin kuulaohjaaksi ja aloin treenata ensimmäisiin kisoihini. Ne olivat jo vuonna 2012 ja sillä tiellä ollaan edelleen. Vuodesta 2013 asti olen keräillyt mitaleja menestyksekkäästi suomenmestaruustasolla, joista viimeisimmät ovat vuoden 2016 kisoissa saavutetut kulta, hopea ja pronssi. Olen voittanut vuonna 2014 EM-hopeaa ja 2015 maailmanmestaruuden.
Hyvä kahvakuula on CompactFit-kisakuula eli Original Russian -kuula - onhan se virallinen kisakuulakin! Se on juuri sopivan kokoinen ja kokonsa ansiosta kuulan paino ei tunnu niin raskaalta, kun paino on laajalla alueella. Hyvässä kuulassa on pyöreähkö kahva, ei neliskanttinen. Kahvan pitää olla sileää maalaamatonta rautaa ja sopivan paksuinen käteen. Kahvan aukon tulee olla myös tarpeeksi iso. Tällainen kuula asettuu hyvin käteen ja sitä on mukava nostaa, vaikka se painaisi miten paljon tahansa. Tällainen kuula asettuu myös hyvin räkkiin.
Pienet kuulat eivät asetu kunnolla käteen, eikä niillä saa kunnon asentoa esimerkiksi räkissä. Kuulan paino on pienessä köntissä, joten se tuntuu kaikin puolin epämukavalta. Kuula saattaa myös hajottaa ranteita ja saada aikaan mustelmia. Huonossa kuulassa on kuminen, vinyylinen tai maalattu kahva, joka luistaa kädessä. Huonossa kuulassa saattaa olla myös sauma kahvassa, joka alkaa hiertämään kämmentä ja saa ne auki! Huonoin mahdollinen kuula on neliskanttinen lätyskä, joka on epäergonominen ranteentappaja! Riskinä siinä on saada kädet nopeasti auki, ranteet mustelmille ja pahimmassa tapauksessa saada kuula päähän tai parketille kahvan liukkauden johdosta.
©No Negative Kimmo Penttinen
Treeneissä käytän vastuskuminauhoja, jumppakeppiä, voimistelurenkaita, jumppapalloa ja lisäpainoja.
Aloittelevalle sanoisin, että älä hanki kuulaa marketista, vaan kysy mieluummin asiantuntijalta tietoja sopivasta kuulasta sekä sopivasta kuulapainosta. Varusteita ei tarvitse hankkia kaikkia heti, vaan ne tulevat pikkuhiljaa matkan varrella. Rannesuojat on “must” kuulan lisäksi. Mene ensin ohjatulle tunnille oppimaan tekniikka ja sen jälkeen kuulalla voit alkaa harjoittelemaan itsenäisesti rikkomatta paikkoja. Tulkaa rohkeasti kuulailemaan, kuulailijat ovat huippuporukkaa. :)