Artikkelit

kahvakuulan valinta

kahvakuulan valinta

"Jos ostat huonon kuulan, niin voihan olla, että hylkäät hyvän treenimuodon vain siksi, että välineet sattuvat olemaan huonoja".

Kahvakuulan valinta

Vaikka kahvakuulaharjoittelun alkuun pääsee varsin edullisesti, saa parhaimman tehon harjoittelusta hyvillä välineillä ja varusteilla.

Kahvakuulaharjoittelun voi aloittaa heti, kun hankkii itselleen kuulan. Siinä se, ei juuri muuta tarvita. Mutta millainen kahvakuula sitten olisi hyvä hankinta? On kuulia ja sitten on "kuulia" ja sitten on vielä Kuulia.

Nykyään joka marketissa myydään jos jonkinlaisia kahvakuulia, kahvakuulaksi määritellään kaikki, missä on "kuula" ja kahva ja näitä löytyy kaikenlaisia, kaikenkokoisia ja kaikenmuotoisia. Kunhan on joku painava köntti jossa on kahva ja siinä on sulla kahvakuula. On muovisia, on metallisia, vinyylipäällysteisiä, on neliskanttisia, on litteitä ja leveitä, on kankaisia säkkimäisiä ja olenpa nähnyt myös kivestä ja bambusta muotoillun "kahvakuulan".


Tärkein asia kahvakuulan hankinnassa

Tärkein asia kahvakuulan hankinnassa kuitenkin on muistaa, että kuula on aina kuula eli pyöreä! Kuula ei koskaan ole litteä, eikä kantikas eikä kangaspussi täynnä hiekkaa. Niin hyviä kuntoiluvälineitä kuin ne muuten ovat, ei niitä ole tarkoitettu kahvakuulalle ominaiseen liikerataan ja heiluriliikettä hyödyntävään harjoitteluun. Sen lisäksi kantikkailla kuulilla ei saa oikeanlaista otetta, jolloin kuulan kulmat aiheuttavat turhaa kipua ja mustelmia ranteisiin ja olkavarsiin, eikä harjoittelu ole enää mukavaa ja saattaa tyssätä kokonaan vain siksi, että väline on huono.

Toinen hyvä nyrkkisääntö on, että vähintään kuulan kahvan tulisi olla metallia. Niin hurjalta kuin se saattaa kuulostaa, on metallinen kahva hellävaraisempi kämmenille kuin muoviset vastaavat. Muovikahva aiheuttaa kitkaa enemmän, jolloin kämmeneen muodostuu herkemmin rakkoja ja harjoittelu tuntuu taas ikävältä. Monet ratkaisevat hankausongelman hanskoilla, mutta tätäkään en voi suositella, sillä hanskojen kanssa tuntuma kahvasta häviää ja esimerkiksi tempauksessa tai rinnallevedossa saattaa puristaa kahvaa liikaa, jolloin lisäkerros kahvan ja kämmenen välissä aiheuttaa nopeammin sormien ja käsivarren puutumista ja ote lipsuu sitten turhan herkästi. Eli ehdottomasti metallikahva eikä hanskoja.


Miksi sitten kankainen hiekalla täytetty pussi ei käy kahvakuulasta? No ihan siitä yksinkertaisesta syystä, että se ei ole kahvakuula. Ei vaikka miten perusteltaisiin, että ei tule mustelmia. Ei, se ei ole kahvakuula eikä sovellu kahvakuulaharjoitteluun. Sen liikerata on aivan vääränlainen, kankainen kahva aiheuttaa sen, että heilurissa pussiosa heiluu joka suuntaan ja käyttäytyy, no, niinkuin kankainen kassi käyttäytyy. Se on toki hyvä kuntoiluväline jos tarvitaan lisäpainoa ja esimerkiksi heittotreeniin soveltuu mainiosti, mutta kahvakuulan kanssa sillä ei ole mitään tekemistä. Valitettavasti.

Millaisen kuulan harrastajan kannattaisi hankkia?

Ihan ensialkuun, jos ei ole varma tykkääkö kahvakuulaharjoittelusta, kannattaa lainata kuulaa tuttavalta tai kysyä vaikka ohjaajalta olisiko hänellä lainata testimielessä kuulia. Näin välttyy harhaostokselta, mikäli toteaa, että kahvakuula ei ollutkaan se mun juttu. Koska jos ostat huonon kuulan (kaikki yllämainitut esimerkit), niin voihan olla, että hylkäät hyvän treenimuodon vain siksi, että välineet sattuvat olemaan huonoja.

Kaikkein paras kuulamalli on CompactFit kisamallin kahvakuula. Uskallan väittää parhaimmaksi omalla monen vuoden kokemuksella sekä sen perusteella, miten omat ohjattavani ovat poikkeuksetta vuosien aikana reagoineet, kun ovat kokeilleet kisakuulia.


Ensinnäkin tärkeää on, että kuula on kauttaaltaan metallia, sekä kahva että pallo-osa. Toinen tärkeä ominaisuus on suuri koko. Moni pelästyy kisakuulan suurta kokoa ja kommentit ovat yleensä seuraavanlaisia: "Kauheeta, en varmasti uskalla tuollaisella tehdä!", mutta kun sitten uskaltautuu kokeilemaan, huomaakin sen olevan erittäin miellyttävä käytössä. Kuulaosan suuri koko ja siihen mitoitettu leveä kahvaosa takaavat sen, että kuula on tasapainoisempi ja kevyemmän oloinen kuin vastaava lujateräskuula. Lujateräskuulalla tarkoitan tässä tapauksessa marketeissa myytäviä täysmetallisia valettuja kuulia, joiden kuulaosa on pienehkö ja kahva pallo-osaa leveämpi. Kuulan suuri koko myös takaa sen, että pallo-osa lepää kyynärvarrella suuremmalla aluella, jolloin sen paino jakaantuu laajemmalle alueelle käsivarren päällä eikä se tunnu yhtä epämukavalta rinnalla tai yläasennossa kuin lujateräskuulat.

Joskus tulee vastaan ajatus, että ”en meinaa kilpailla joten minulle kelpaa mikä kuula vaan.” Itse olen sitä mieltä, että ei tarvitse olla kahvakuulaurheilija voidakseen käyttää kisamallin kuulia. Oma johtoajatukseni tässä on, että oikea tekniikka on tärkeää, olipa urheilija tai harrastaja ja kisakuulilla tekniikan oppiminen on helpompaa ja miellyttävämpää.

Kisamallin kahvakuulia on 6-48 kg ja kaikki ovat ulkomitoiltaan samankokoisia. Tämä mahdollistaa sen, että treenatessa eri painoisilla kuulilla ei tarvitse muuttaa tekniikkaa mitenkään. Tekniikka on mahdollista pitää samana tekipä 12 kiloisella tai 28 kg kuulalla. Lujateräskuulien koko ja kahvan paksuus kasvaa sitä mukaa kuin paino nousee.


Tehokas kuulatreeni

Tässä treenissä vaihtelee kuulaliikkeet ja aerobinen osuus ja treeni on helppo toteuttaa ulkona tai salilla. Kuulaliikkeiden välissä on aina aerobinen osuus, joka voi olla juoksua tai salilla vaikka soutua, kuntopyöräilyä tai tai harjoittelua crosstrainerilla. Pääasia, että syke nousee hieman. Jos haluaa pitää pienen juomatauon, voi sen pitää ennen 5 min aerobista osuutta.

1 min aerobinen

1 min kahden käden etuheilautus

2 min aerobinen

2 min rinnalleveto (1 min/käsi)

3 min aerobinen

2 min askelkyykky eteen kuulan kanssa (1 min/puoli)

4 min aerobinen

2 min vauhtipunnerrus (1 min/käsi)

(tauko)

5 min aerobinen

2 min yhden käden työntö (1 min/käsi)

4 min aerobinen

2 min askelkyykky taakse kuulan kanssa (1 min/puoli)

3 min aerobinen

2 min rinnalleveto-työntö (1 min/käsi)

2 min aerobinen

2 min tempaus (1 min/käsi)

1 min aerobinen


Sanna-Maija Loikkanen

Kahvakuulaurheilija ja -ohjaaja

(Varkaus ja lähialueet)


CompactFit tarjoaa Suomen parhaat kahvakuulat niin kisakäyttöön kuin harrastajille. Lippulaivakuulamme on Original Russian -kuula. Kuula on käytössä kaikissa virallisissa kahvakuulaurheilun kisoissa Suomessa. Toinen "kisa"mallimme on Black Russian, joka on hinnaltaan hieman edullisempi valurautakuula. Se on muotoilultaan identtinen Original Russian kisakuulan kanssa. Asiakkaidemme kokemuksia Black Russian -kuulasta löydät täältä.