Blogi ja kuvat    Yhteydenotto     |   Ostoskorissasi on 0 tuotetta, 0,00 €   |  Yritys    |   Kirjaudu sisään    |   Rekisteröidy    |   Valmennuspalvelut

Verkkovalmennus Vs. Yksilövalmennus

Aleksi Valavuori twiittasi​ viime viikolla kyselyn, jossa hän kysyi ihmisiltä kuinka paljon nämä olisivat valmiita maksamaan verkkovalmennuksesta, jossa tähtäimenä on päästä hyvään kuntoon. Yli tuhat ihmistä antoi äänensä kyselyssä.

Verkkovalmennus Vs. Yksilövalmennus


Aleksi Valavuori twiittasi viime viikolla kyselyn, jossa hän kysyi ihmisiltä kuinka paljon nämä olisivat valmiita maksamaan verkkovalmennuksesta, jossa tähtäimenä on päästä hyvään kuntoon. Yli tuhat ihmistä antoi äänensä kyselyssä. Monet sanoivat, että jos haluaa hyvää valmennusta, kannattaa hankkia itselleen personal trainer. Sanottiin, että vain henkilökohtainen valmentaja pystyy puuttumaan tekniikkavirheisiin ja löytämään yksilölliset heikkoudet sekä vahvuudet, ja niiden pohjalta luomaan oikeanlaista ja turvallista harjoittelua. Onko asia kuitenkaan ihan näin mustavalkoista? Seuraavassa hieman pohdintaa asiasta.

Kannattaako hankkia personal trainer?

Yksilövalmennukselle on aina olemassa oma paikkansa. Esimerkiksi jos harjoittelutaustaa ei ole ollenkaan, tai vaihtoehtoisesti sitä on niin paljon, että yksilölliset tarpeet ovat poikkeuksellisen korkealla tasolla, yksilövalmennuksen hankkiminen on varmasti enemmän kuin perusteltua. Kuitenkaan peruskuntoilijoiden suhteen alussa vaadittu opetus ei välttämättä ole niin ”yksilöllistä” kuin ehkä monesti luullaan. Luonnollisesti livenä tapahtuvassa yksilövalmennuksessa valmentaja pystyy korjaamaan heti selkeät (mutta hyvin yleiset) suoritusvirheet nopeasti pois. Hyvin laadittu verkkovalmennus pystyy tähän monissa tilanteissa lähes yhtä hyvin. Se vain vaatii sen, että materiaalin tekijä, eli oman alansa huippuvalmentaja, on ollut valmis uhraamaan omaa aikaansa kameran edessä kertoen riittävän tarkasti kaikki ne tärkeimmät seikat jotka oppilaan tulee tekemisestään nyt omatoimisesti löytää ja mahdollisesti korjata. Tämä vaatii valmentajalta vuosien kokemusta, mutta myös sen, että osaa tuoda tärkeät asiat esille helposti sisäistettävässä muodossa. Yksilövalmennusta ja ihmisten välistä fyysistä kohtaamista ei tule kuitenkaan koskaan vähätellä.

Verkkovalmennus ei korvaa yksilövalmennusta

Eikä pidäkään! Verkkovalmennus voi olla mukana tukemassa omaa salitreeniä, se voi olla osana harjoitusohjelmaa personal trainerin ohella tai harjoittelusi voi koostua yksinomaan verkkovalmennuksen opeista ja ohjelmista. Riippuen valmennuksen sisällöstä, joskus verkkovalmennus on lähinnä opetusportaali, mutta hyvin usein sen ympärille syntyy itseään vahvistava yhteisö, josta myöhemmin artikkelissa lisää.  Loppujen lopuksi tärkeintä on se, että jokainen löytää itselleen parhaan ja sopivimman tavan harjoitella niin, että harjoittelua on mielekästä jatkaa viikosta toiseen ja vuodesta toiseen. Miksi ei kannattaisi poimia rusinat pullasta, jos siihen on nykyään mahdollisuus?

Verkkovalmennus luo edullisen vaihtoehdon erilaisten asioiden kokeiluun. Parhaat palveluntarjoajat pystyvät tarjoamaan sinulle jatkuvuutta pitkäksikin aikaa ennenkuin tulee todellisuudessa se hetki, kun TARVITSET yksilövalmennusta.

Verkkovalmennuksissa kannattaa panostaa laatuun

Verkkovalmennuksen avulla on mahdollisuus päästä sellaisten valmentajien oppiin, joiden yksilövalmennuksesta joutuisi todennäköisesti pulittamaan yhdestä harjoituskerrasta enemmän, kuin mikä verkkovalmennuksen kokonaiskustannus on. Usein verkkovalmennuksen valmentajalla on syvälle menevää erikoisosaamista pitämästään aihepiiristä. Rahoille saatava vastine on toisin sanoen verkkovalmennuksissa enemmän kuin kohdallaan. Se että pääset esim. Jukka Rajalan tai Jukka Mäennenän oppeihin vain muutaman kahvikupillisen hinnalla per päivä, (sorry hieman kulunut vertaus) on varmasti enemmän kuin kannattava sijoitus rahoille. Panosta siis laatuun ja tee tutkimustöytä tarvittaessa, ellet tunne valmentajia entuudestaan!

Ryhmä auttaa jaksamaan

On hyvin tyypillistä, että verkkovalmennukseen sisältyy jonkinlainen yhteisö tai ryhmä, jossa osallistujat pääsevät jakamaan fiiliksiään, kuviaan ja videoitaan, sekä kertomaan onnistumisistaan. Tämän vaikutus harjoitteluun on todella suuri, sillä se tarjoaa vertaistukea, inspiraatiota sekä väylää omista haasteista keskustelulle sekä henkilökohtaisten neuvojen saamiselle. Usein luontevana paikkana tällaiselle yhteisölle toimii Facebook.

Muiden kanssa yhteisesti jaetut tavoitteet ja haasteet motivoivat ja auttavat jaksamaan. Oli sytykkeesi sitten ryhmän paine tai ryhmän kannustus, ryhmä saa sinut tekemään asioita, joihin et normaaliolosuhteissa pystyisi. Tutkitusti.

Hyvin toteutettu verkkovalmennus sopii todennäköisesti sinulle

Nykypäivän kiireiset ihmiset selittelevät usein liikkumattomuuttaan ajanpuutteella. "En ehdi, kun on noi lapset", "En ehdi, kun on noi työt". Väitän, että yksi syy verkkovalmennusten suosion kasvuun on se, että se torjuu ainakin nuo kaksi yleisintä "en ehdi"-syytä. Verkkovalmennus kun ei katso aikaa, eikä aina edes paikkaa. Jos ei viikon 168 tunnista saa otettua kolmea tuntia "omaa aikaa" harjoitteluun, on priorisoitava asiansa uudelleen. Joskus tämä onnistuu ensiyrittämällä, joskus se vie useamman kerran. Verkkovalmennuksessa, kuten kaikessa muussakin tekemisessä, on tärkeää pitää mielessä se, että suvantovaiheita tulee varmuudella. Välillä jää yksi harjoitus välistä, joskus saattaa koko verkkovalmennus jäädä kesken erinäisistä syistä. Aina voi palata asiaan uudemman kerran, uudelleen priorisoida ja pilkkoa homma vielä pienempiin osiin. Voi myös olla, että juuri se valmennus ei ollut sinulle oikea, mutta toisenlainen sisältö saattaa olla hyvinkin mahdollista muokata omaan arkeen sopivaksi! 

Kuva: Palautetta "Toiminakykyinen Keho" -verkkovalmennuksesta. Kun antaa verkkovalmennukselle mahdollisuuden, voi saada todella suuria hyötyjä edulliseen hintaan

Hyvin tuotettu valmennus ottaa huomioon valmennettavien eri tasot. Kiveenhakatut harjoitusohjelmat ilman liikkumavaraa kertovat enemmän valmentajan rajoittuneesta näkökulmasta, kuin ihailtavasta periksiantamattomuudesta asiaansa kohtaan. Lähtötasoja on niin monta kuin valmennettaviakin! Toki monet harjoittelun pääperiatteet soveltuvat suurimpaan osaan meistä, mutta siihen ei ammattitaitoinen valmentaja saa pelkästään tuudittautua. Verkkovalmennuksen kautta aidosti yksilöllisiin asioihin puuttuminen on toki haastavampaa kuin yksilövalmennuksessa, mutta hyvin toteutettu verkkovalmennus antaa oppilaalle mahdollisuuden löytää itselleen sopivin polku jota pitkin edetä. Hyvä valmennus on aina oppimatka itseensä!   

 CompactFit & 66days

Tuoteryhmät

MOVEMENT COACH -KOULUTUSOHJELMA 

www.movementcoach.fi 

Ajankohtaista