Artikkelit

Turkkilainen ylösnousu - kahdella kuulalla

Turkkilainen ylösnousu on kokonaisvaltaisesti koko kehoa kuormittava harjoite, joka vaatii voimaa, kehonhallintaa ja liikkuvuutta. Kahdella kuulalla haasteet nousevat potenssiin kaksi!

Turkkilainen ylösnousu kahdella kuulalla - uusi haaste, joka vaatii hyvää liikkuvuutta ja paljon voimaa keskivartalosta! 


Moni meistä on kokeillut yhden käden versiota, mutta harvalla on tullut mieleen tehdä sama liike ilman käden avustusta. Ensinnäkin miksi tekisi jos toinen käsi on vapaa? Yksi syy voisi olla ilman käsiä tehdyn variaation tarjoama lisähaaste keskivartalon voimantuottoon. Lisäksi näissä hieman haastavammat asennot vaativat liikkuvuutta lantiosta ja varsinkin kahdella kuulalla tehtynä myös yläselän, sekä olkapäiden liikkuvuus tulee olla kunnossa. Yhden kuulan versio ilman käden avustusta on hyvä tapa totuttaa kehoa uusiin vaatimuksiin, jonka jälkeen voi kokeilla miltä kahden kuulan versio tuntuu. 


Haastavin osio on ehdottomasti lattialta istumaannousu. Sen kun saa hoidettua pois alta, loppu onkin jo paljon helpompaa. Yhdellä kuulalla on aina mahdollista tehdä nousu hieman sivuttain, jolloin vinot vatsalihakset ovat enemmän mukana liikkeessä. Suoraan noustessa tätä ei voi samalla lailla hyödyntää, vaikkakin toki kaikki vinot lihakset ovat todella vahvasti liikkeessä mukana. Etenkin Etummaiset sahalihakset, jotka tukevat lavanhallintaa ja ovat mukana kaikkiin suuntiin kohdistuvissa työntävissä liikkeissä, sekä vastakkaisen puolen vinot vatsalihakset luovat vahvan "jatkumon" jonka avulla voidaan tuottaa paljon voimaa. Voit kuvitella, että vatsasi päällä olisi iso X joka kiristyy kaikkiin kulmiinsa kun lähdet työntämään ylöspäin. Voit hakea tätä samaa tuntumaa vaikkapa kuppiharjoitteilla. Ajattele vain jännittäväsi "ristiin". 

Kuppiasento (kohdassa 6:00 alkaen)

Turkkilainen ylösnousu ilman tukikättä

Turkkilainen ylösnousu kahdella kuulalla

Nouse ylös keskivartalo tiukkana, pyrkien ojentamaan vartalo kuulien alle heti kun se on mahdollista. Alkuun kuulia pyritään työntämään hieman etuviistoon, mutta etenkin raskaat kuulat tippuvat nopeasti alas, jos kädet sojottavat etuviistoon liian pitkään.  Kun molemmat kädet ovat pään päällä, joudut miettimään loppuvaiheen hieman erilailla yhden käden versioon verrattuna. Voit käyttää videon esimerkkiä tai luoda omanlaisesi!  

Oletko kiinnostunut kahvakuulakoulutuksesta? Tutustu CompactFitin Kahvakuulaohjaajakoulutukseenja ilmoittaudu mukaan!