Blogi ja kuvat    Yhteydenotto     |   Ostoskorissasi on 0 tuotetta, 0,00 €   |  Yritys    |   Kirjaudu sisään    |   Rekisteröidy    |   Valmennuspalvelut

Yhden jalan kyykky, eli pistoolikyykky

Yhden jalan kyykky, eli pistoolikyykky on yleishyödyllinen ja usein hyvin lajinomainen liike verrattuna tavallisella levytangolla tehtyyn kahden jalan kyykkyyn

Yhden jalan kyykky, eli pistoolikyykky

Kehonrakennusta tai voimanostoa ajatellen on täysin yhdentekevää, pystytkö kyykkäämään yhdellä jalalla vai et, koska sillä ei ole vaikutusta lajissa vaadittaviin ominaisuuksiin.

Sen sijaan, jos harrastat esim. kamppailulajeja tai pallopelejä, yhden jalan kyykky on huomattavasti yleishyödyllisempi ja lajinomaisempi liike kuin tavallinen levytangolla tehty harjoitus. Kamppailulajien harrastajat joutuvat seisomaan sekä kahdella että yhdellä jalalla. He joutuvat kyykistymään liikkuessaan ja heidän tulee pystyä käyttämään jalkojen ja keskivartalon voimaa monenlaisissa asennoissa.

Kaikki tämä vaatii hyvää koordinaatiota, lihasten hallintaa, kestävyyttä, voimaa ja nopeutta. Yhden jalan kyykky kehittää kaikkia näitä ominaisuuksia erittäin tehokkaasti. Alussa liike voidaan tehdä tuettuna. Voimien kasvaessa tukea ei tarvita ja lopulta voit ottaa lisäpainot mukaan. Takaan, että kukaan ei tule koskaan olemaan liian vahva tässä liikkeessä.


Liike

  1. Tartu työtätekevällä jalalla lattiaan ja jännitä jalkaa ja pakaraa voimakkaasti.
  2. Käytä alavatsalukkoa ja jännitä keskivartaloa, mutta anna pallean liikkua vapaasti. Hengitä sisään laskeutuessasi kyykkyyn. Sinun tulisi itse asiassa vetää itsesi alas käyttäen lonkan koukistajia ja takareittä, joka toimii myös loppuvaiheessa jarruna ja ns. "laukaisualustani" jalan suoristamiselle. Pidätä henkeä ala-asennoissa, ja kiristä keskivartaloa. Tämä luo tuen, joka edistää liikevakautta. Pysähdy hetkeksi ala-asennossa ja keskity jännittämään reiden takaosaa ennen kuin suoristat jalan. Aloita ilman ylöspäin puhaltaminen ohitettuasi liikkeen puolivälin.
  3. Pidä katse maassa, noin pari metriä edessäsi. Keskity liikkumattomuuteen ja ajattele: liikun kiskoilla ylös-alas ilman mitään mahdollisuutta sivuttaiseen liikkeeseen.
  4. Tee liike rauhallisesti, mutta pyri säilyttämään hyvä rytmi.

Huomioitavaa

Aloittelija

Aloittelijalla on yleensä 1 tai 2 perusongelmaa: joko tasapaino pettää, joka saattaa johtua usein nilkan liikkuvuuden puutteesta, tai voima ei riitä. Kumpaankin löytyy kuitenkin ratkaisu. Aseta voimistelurenkaat roikkumaan vyötärön korkeudelle. Ota kiinni renkaista, pidä kädet suorina ja nojaa kevyesti taakse. Laskeudu kyykkyyn yhdellä jalalla, ja nosta toinen jalka suorana eteen. Muista jännittää työtätekevän jalan reittä ja pakaraa voimakkaasti. Pysähdy pariksi sekunniksi ala-asentoon ja jännitä reiden takaosaa voimakkaasti ennen kun suoristat jalan. Tee 5-10 toiston sarjoja rauhalliseen tahtiin. Pidä renkaista kiinni vain yhdellä kädellä ja pyri tekemään liike niin, että otat joka harjoituskerta yhä vähemmän tukea renkaasta.

Keskitason harjoittelija

Kun tunnet, että olet valmis kokeilemaan liikettä "vapaasti", astu matalalle penkille ja tee liike siinä. Tasapaino on aluksi helpompi pitää näin, koska vapaan jalan voi laskea alemmaksi, ilman että se koskettaa maata. Lyhyille / lyhytraajaisille henkilöille pistoolikyykky on huomattavasti helpompi kuin pitkille ihmisille, joten sinun ei välttämättä tarvitse edetä tätä versiota pidemmälle. Jos kykenet etenemään lattialla tehtävään versioon asti, hyvä niin. Kun pystyt tekemään 10 toiston sarjoja, voit siirtyä käyttämään lisäpainoja.

Edistynyt harjoittelija

Tartu kahvakuulan molemmin käsin ja tee kyykky painon kanssa. Se on itse asiassa tasapainon kannalta helpompaa kuin ilman painoa. Kun tämä liike alkaa sujumaan, voit kokeilla kyykkäämistä pitäen yhtä tai kahta kahvakuulaa rinnalla.


Tutustu Jukan valmiiksi suunnittelemaan pistoolikyykkyohjelmaan:

1. vaihe

http://www.compactfit.fi/tavoitteena-pistoolikyykk...

2. vaihe

http://www.compactfit.fi/pistoolikyykkyhaasteen-to...

3. vaihe

http://www.compactfit.fi/pistoolikyykkyhaaste-kolm...

4. vaihe

http://www.compactfit.fi/pistoolikyykkyhaaste-nelj...

5. vaihe

http://www.compactfit.fi/pistoolikyykkyhaaste-viik...

viimeinen vaihe

http://www.compactfit.fi/pistoolikyykkyhaasteen-vi...

Tuoteryhmät

MOVEMENT COACH -KOULUTUSOHJELMA 

www.movementcoach.fi 

Ajankohtaista