Artikkelit

Kolme syytä tehdä etuheilautuksia kahvakuulalla

Jos et ole vielä sisäistänyt harjoitteluun tätä kahvakuulaharjoitteiden aatelista, tee se viimeistään nyt! Tässä kolme syytä miksi näin kannattaa toimia.

Rytmikäs liike

Kahvakuulalla tehdyt heilautukset eroavat oleellisesti mm. maastavetoihin tai muihin loistaviin lannesaranaliikkeisiin, koska etuheilautuksissa kahvakuulalla, kuula tekee omaa hyvin erilaista liikettä suhteessa kehoon ja sen liikkeeseen. 

Se missä levytankoa nostetaan maastavedossa hyvin pitkälti alhaalta suoraan ylös (hyödyntäen mm. lannesaranaa), etuheilautuksessa kuulan liike on takaa alhaalta ylös eteen. Muun muassa tämän selkeän eron vuoksi, etuheilautukseen tulee hyvin ainutlaatuinen rytmi jossa kuulan massa kuormittaa kehoa vain tiettyinä hetkinä liikettä ja esim. yläasennossa sen kuormitus on lyhyen hetken aikaa täysi nolla. Tässä tapauksessa tämä tarkoittaa hyvää asiaa. 

Tämä mahdollistaa rytmikkään suorituksen, jossa syntyy selkeästi kiihdyttävä vaihe heilautettaessa kuulaa ylös, lyhyt “nollatila”, jossa kehoa ei tarvitse sen kummemmin jännitellä ja laskuvaihe, jota voisi kuvailla aktiiviseksi kuulan seuraamiseksi. Siinä ei toisin sanoen pyritä hidastamaan kuulan liikettä, ainoastaan ohjaamaan sitä seuraten aktiivisesti mukana. 

Tämä rytmikkyys tekee etuheilautuksesta ainutlaatuisen jota on lähes mahdoton imitoida millään muulla harjoitteluvälineellä ja on sen vuoksi syy numero 1 lisätä etuheilautus kahvakuulalla omaan harjoitteluun!


Räjähtävä voimantuotto


Etuheilautus mahdollistaa räjähtävän voimantuoton lantiosta jolloin nopeat lihassolut saadaan aktivoitua paremmin vaikka käytössä olisikin kevyempi kuula. 

Nopeat lihassolut saadaan aktivoitua parhaiten joko nostamalla raskaita kuormia, tai liikkumalla mahdollisimman nopeasti. Etuheilautus kahvakuulalla tippuu usein painon puolesta johonkin välimaastoon. Tekemällä lantion ojennuksen (mukaan lukien polvien ojennus + ylävartalon liike) mahdollisimman räjähtävästi, saadaan liikkeestä paras hyöty nopeiden lihassolujen rekrytoinnin näkökulmasta. 

Nopeiden lihassolujen aktivointi (tai sen helppous verrattuna moneen muuhun harjoitteeseen kuten esimerkiksi rinnalleveto levytangolla) on syy numero 2!

Teknisesti helppo liike oppia

Syy numero 3 on ehkä etuheilautuksen tärkein yksittäinen asia ja se on liikkeen tekninen helppous. Etuheilautuksen tekniikka on mahdollista opettaa riittävälle tasolle jo yhden harjoituskerran aikana. Luonnollisesti sen kehittäminen jatkuu vielä kauan tuon jälkeen, mutta tässä tapauksessa riittävällä tarkoitan teknistä tasoa joka mahdollistaa turvallisen ja tehokkaan tavan tehdä liikettä.

Kun liike on helppo oppia, aloittamisen kynnys on yleensä matala ja sitä tulee helpommin myös tehtyä.

Lisäksi teknisesti helppoa liikettä pystytään integroimaan muihin liikkeisiin nopeammin, joka onkin kahvakuulilla harjoittelussa hyvin yleistä. 

Tehdään esimerkiksi etuheilautus + korkea veto + rinnalleveto + pystypunnerrus + kyykky.


Nämä kolme syytä tekevät kahvakuulilla tehdystä etuheilautuksesta must do - liikkeen!MARKKINOIDEN PARHAAT KAHVAKUULAT