Useimmiten meiltä kysytyt kysymys liittyy kahvakuulan kokoon. Mitkä asiat tähän oikeastaan vaikuttavat?
Valitessasi itsellesi sopivaa kahvakuulaa, kannattaa asiaan perehtyä ennen tilauksen tekemistä. Jos mahdollista, käy kokeilemassa erikokoisia kuulia vaikkapa urheilukaupassa tai kuntosalilla.
millaisia harjoitteita haluat kuulilla ensisijaisesti tehdä?
millaisia tavoitteita sinulla on ja mitä toivot harjoittelulla saavutettavan? Esim. lisää voimaa.
millainen kokemus sinulla on kahvakuulilla harjoittelusta ja oletko aikaisemmin harjoitellut muilla vapailla painoilla?
Näiden lisäksi kuulan koon valintaan vaikuttaa jonkin verran oma painosi. Lähinnä siinä mielessä, että sama kuula on suhteessa kevyempi 100-kiloiselle, kuin 60-kiloiselle.
Kaikkein eniten vaikuttaa harjoittelukokemuksesi (tekninen osaaminen) ja voimatasosi.
Hyvin useasti meiltä kysytään että mikä on sopiva kuulakoko naiselle? Vastaus tähän on, että juuri sama koko kuin yhtä vahvalle ja kokeneelle miehelle. :D Toisin sanoen sukupuolella(sosiaalisella, tai biologisella) ei siis ole merkitystä, vaan edelleen vastaus löytyy yllä olevien kysymysten kautta.
Jos pystyt investoimaan 3-5 erikokoiseen kuulaan, on päätös paljon helpompi kuin jos harjoittelu tulee pystyä toteuttamaan yhdellä kuulalla. Yhdelläkin kyllä saadaan hyvä harjoitus aikaan, mutta useimmiten silloin joudutaan miettiä tarkemmin halutaanko panostaa maksimi- / perusvoimaan, vaiko enemmän kestovoimaan / lihaskestävyyteen.
Kahvakuulan on oltava riittävän raskas etuheilautuksiin ym. mutta ei kuitenkaan niin raskas ettei sillä pysty tekemään pään päälle liikkeitä, kuten pystypunnerruksia ja tempauksia.
Tässäkään tilanteessa ei kuitenkaan kannata päätyä liian kevyen kahvakuulan valintaan.
Valitse siis sellainen koko jolla jaksat tehdä muutaman puhtaan pystypunnerruksen (noin 5 puhdasta toistoa). Tällöin kuulalla pystyy tekemään edes jonkin verran pään päälle punneruksia, mutta kuula antaa silti riittävästi vastusta etuheilautuksiin ja muihin alavartalon harjoitteisiin.
Voi tietenkin olla, että olet poikkeuksellisen vahva pystypunnertaja jolla on heikot jalat, mutta tässä haetaankin nyt yleisneuvoa. :)
Kolmekin kuulaa toki edellyttää harjoittelua jotta tuloksia syntyisi, mutta harjoittelu on paljon helpompi koostaa sellaiseksi, joka tuo tuloksia.
Meidän suositus on hankkia yksi pari kevyempiä kahvakuulia ja yksi selkeästi raskaampi kahvakuula. Esimerkiksi 2x 8kg ja 1x20kg, TAI 2 x 10kg ja 1 x 24kg.
Isolla kahvakuulalla saa hoidettua kahden käden raskaat etuheilautukset, maastanostot(joo siihen toki liian kevyt, mutta aina voi tehdä vaikkapa sumohyppyjä) ja kyykyt. Kevyemmät kuulat toimivat hyvin ylävartalon liikkeisiin ja muihin heilautuksiin, joissa raskas kuula olisi hieman liikaa. Esimerkiksi rinnalleveto ja tempaus.
Mikäli sinulla on mahdollisuus hankkia isompi setti, kannattaa valita vähintään kaksi paria hieman kevyempiä ja isompien kokojen suhteen todennäköisesti riittää alkuun yksi kappale.
Esimerkiksi
2 x 12kg
2 x 16kg
1 x 20kg, 24kg, 28kg ja 32kg
Kun voimatasot kasvavat, voit hankkia toisen kappaleen ensin 20kg, sitten 24kg jne. Vaihtoehtoisesti voisit hankkia vielä 36-48kg murkulan.
Toivottavasti tästä oli hieman apua kahvakuulan oikean koon pohdinnassa. Mikäli kaipaat lisäneuvoja, ole rohkeasti yhteydessä jukka@compactfit.com