Artikkelit

Leuanveto yhdellä kädellä

Leuanveto yhdellä kädellä on temppu, joka ei ihan joka punttisalimieheltä onnistu. Miten tuota sitten voisi harjoitella?

Leuanveto yhdellä kädellä


Leuanveto yhdellä kädellä on temppu, joka ei ihan joka punttisalimieheltä onnistu. Miten tuota sitten voisi harjoitella? Jos tavoitteena on yhden käden leuanveto, niin sitä varten pitää treenata yhden käden leuanvetoa. Näin se toimii kun asiaa hieman yksinkertaistetaan. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että niitä voisi alkaa suin päin treenaamaan, siinä missä mitä tahansa muutakin liikettä.



Yhden käden leuanvetoa varten pitää olla riittävästi treenikokemusta alla ja riittävän hyvä kehonhallinta. Liikkeiden tulee aina olla turvallisia ja hallittuja. Toivonkin, että jokainen käyttää tervettä järkeä näissä samaten kuin kaikessa treenauksessaan. Aina. Tuskin kukaan tervejärkinen laittaa kyykkytankoonkaan kylmiltään 400 kg:aa negatiivisia varten. Kahden käden leukoja tulisi saada vedettyä ihan helposti vähintään 20 kertaa puhtaasti, ennen kuin kannattaa edes haaveilla yhden käden leuoista. Hyvän pohjan tähän yläkehon kuningasliikkeeseen antaa leuanveto lisäpainoilla voimatreeninä, eli tehdään noin 3-5 toiston sarjoja riittävän raskailla painoilla. Tämän artikkelin tarkoituksena on antaa edistyneemmälle harjoittelijalle ideoita siitä, miten voi harjoitella, jos tavoitteena on leuanveto yhdellä kädellä.


Mielestäni kaikkein tärkein huomioitava asia ylipäätään leuanvedoissa on se, että vetää leukansa oikein. Eli olkapäät pysyvät tiukasti kuopissaan. Kyynärpäät johtavat liikettä, ne pyritään vetämään ihan kylkiin kiinni ja kohti selkärankaa. Tanko pitää pyrkiä saamaan kiinni rintaan. Selkälihasten tehokas käyttäminen on edellytys koko touhulle. Käsien oteleveys olisi hyvä olla hieman hartioita leveämpi tai niiden levyinen, myötäotetta käytettäessä. Jos käytät vastaotetta suhteellisen kapea ote on luonnollisin.


Seuraavaksi erilaisia tapoja tehostaa harjoittelua yhden käden leukoja varten.


Ylös kahdella ja alas yhdellä kädellä, eli eksentrisen vaiheen painotus vuorotellen. Ensin oikealla, sitten vasemmalla jne. Tangossa kannattaa roikkua kädet peräkkäin eli ei perinteisesti kasvot tankoa kohti, niin kroppa ei lähde niin helpolla kiertämään. Käsi ,jolla tehdään alaslasku, on tangossa jälkimmäisenä. Eksentriset alaslaskut tulee totta kai tehdä hallitusti. Kaikki mahdolliset jännitystekniikat peliin. Ylösveto tapahtuu aina niin, että vedät itsesi ylös kaksin käsin pään vasemmalle puolelle, kun teet alaslaskun oikealla. Vasemmalla kädellä tietysti päinvastoin. Alkuun kannattaa ottaa nämä varovaisesti tunnustellen, paikat ovat ihan varmasti kipeinä seuraavana päivänä. Olkapään vammautumisen mahdollisuus on myös olemassa, joten tarkkana pitää olla.



Osittaiset liikkeet ja isometriset jännitykset ovat tässä myöskin kova sana. Jalat pitää saada jollekin korokkeelle, sillä hyvä kyynärnivelen kulma positiivisen vaiheen aloittamiseen ja isometristen jännitysten tekemiseen on kutakuinkin 90 astetta, eli keskimäärin tangon pitäisi olla pään korkeudella, ei yhtään ylempänä. Molemmilla käsillä vuorotellen maksimaalisia yrityksiä, sarjat esim. 3X3 5min palautuksilla joka toinen päivä. Sillä pääsee hyvään alkuun. Sitten kun liike onnistuu tuosta kulmasta ja saat tehtyä tuon 3x3 90 asteen kulmasta, suurenna kulmaa ja aloita alusta. Tämänkaltainen ohjelma toimii hyvin sen vuoksi, että isometriset jännitykset aktivoivat lihaksia todella hyvin. Eli ei haittaa pätkääkään, vaikkei aluksi saisi positiivisessa vaiheessa liikuttua yhtään ylöspäin. Kunhan pysyy paikoillaan ja olkapää pysyy alhaalla. Isometrisiä jännityksiä on hyvä pyrkiä pitämään yllä muutaman sekunnin kerrallaan.


Vaihtoehtoisia tapoja edetä tässä liikkeessä on monia. Lisäpainot, negatiivisten tekeminen, toisen käden ote raskaammaksi jne. Yksi keino edetä on toisella kädellä auttaminen, joko positiivisessa vaiheessa tai negatiivisessa, tai molemmissa. Esim. alaslaskuissa autetaan juuri sen verran kuin tarvitsee toisella kädellä, jotta laskeutuminen ei ole mikään hallitsematon olkapään rikkova retkahdus.


Kahden käden leuoissa voi painottaa toisen käden osuutta ottamalla toisella kädellä huonomman otteen. Voi tehdä esimerkiksi niin, että käyttää toisesta kädestä apuna kahta sormea, edeten vahvimmasta sormiparista heikompaan ja voimien lisääntyessä voidaan siirtyä yhdellä sormella avustamiseen. Toisen käden osuutta voi painottaa myös käyttämällä ohutta köyttä. Köydestä pidetään kiinni vähitellen alempaa ja alempaa voimien lisääntyessä. Otetta huonontamalla avustavan käden voiman osuus vähenee väistämättä. Mikään edellä kuvatuista tavoista ei sulje toista tapaa pois ja oikein sovellettuna kaikilla näillä on mahdollista päästä samaan lopputulokseen. Liikettä on kuitenkin harjoiteltava tavalla tai toisella yhdellä kädellä, jos sen aikoo joskus saada tehdyksi.


-Teemu Ilvesniemi-